Ingredientes:
1,4 kg de alcatra
Temperar com sal e pimenta do reino a gosto
Marinada:
1/3 da casca de uma laranja ralada (zest)
2 colheres de sopa de mostarda
2 colheres de sopa de vinho tinto
½ xícara de suco de laranja
1 colher de sopa de Azeite de oliva
Molho:
1/2 colher de sopa de farinha de trigo
1 xícara de caldo de carne
Modo de fazer:
2.
Colocar a carne num tabuleiro de metal, descartar
e reservar a marinada. A seguir, selar a carne no fogão.
3.
Retornar a
marinada para o tabuleiro e assar em forno alto/médio.
4.
Remover a
carne do forno e cobrir.
5.
Enquanto isso,
fazer o molho: descartar qualquer excesso de gordura do tabuleiro. Colocar o
tabuleiro em fogo médio e salpicar sobre a farinha de trigo. Mexer bem com uma
colher, adicionar um pouco do caldo de carne e mexer bem, raspando o fundo do
tabuleiro para incorporar os sedimentos da carne.
6.
Adicionar o
restante do caldo de carne, ajustar o tempero, se necessário, e ferver por uns
5 minutos, mexendo ocasionalmente.
7.
Servir a carne
com o molho.
Roast Beef with Wine,
Mustard and Orange Marinade |
·
Cooking time:
o
Rare: 20 minutes per 450g/1lb plus 20 minutes
o
Medium: 25 minutes per 450g/1lb plus 25 minutes
o
Well done: 30 minutes per 450g/1lb plus 30 minutes
Ingredients:
·
1.4kg/3lb lean topside or silverside joint
·
Salt and freshly milled black pepper
·
For the Wine, Mustard and Orange Marinade:
·
Grated zest of
1/3 orange
·
2 tbsp mustard
·
2 tbsp Madeira wine or sweet sherry
·
½ cup fresh
orange juice
·
1 tbsp mild
olive oil
·
For the Gravy:
·
2 tsp plain
flour
·
1 cup good hot beef stock
Method:
2. Place
on a metal rack in a large non-stick roasting tin, discard and reserve the
marinade mixture and seal the joint.
3. Return
marinade for the metal rack and bake the joint at high oven.
4. Remove
the joint from the oven and cover.
5. Meanwhile,
make the gravy: spoon off any excess fat from the roasting tin and discard.
Place the roasting tin over a medium heat and sprinkle over the flour. Stir
well with a small whisk or spoon, add a little stock and stir again, scraping
the base of the pan to release any rich, beefy sediment.
6. Add
the remaining stock, and any meat juices from the platter, adjust the
seasoning, if required, and simmer for 5 minutes, stirring occasionally
7. Serve beef with the gravy.
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