terça-feira, 9 de fevereiro de 2010

Farofa de Dendê


A Farofa de Dendê é um dos acompanhamentos típicos da Moqueca, mas faz parte também da comida ritual do candomblé.

Segundo a Wikipedia: Farofa ou mi-ami-ami é um nome comum a vários tipos de comidas rituais votivas do candomblé, feita de uma mistura, que tem como base a farinha de mandioca. Esta comida ritual sagrada, também é um alimento ritual muito apreciada pela maioria do povo do santo da cultura Nago-Vodum.

Farofa-de-dendê, farofa amarela, farofa vermelha, farofa de azeite ou farofa de bambá são nomes comumente chamados pelo povo do santo em sua variada apresentação, a depender do ritual que esteja acontecendo. Normalmente, é chamada de farofa de dendê a farofa servida aos adeptos e participantes do candomblé, feita com farinha, azeite de dendê, camarão seco, cebola e sal, vista sempre no ritual do olubaié.

Esta farofa, que é considerada hoje como um prato típico da culinária brasileira de origem africana, utiliza a farinha de mandioca como ingrediente principal, cuja origem é dos nossos indígenas.

Na nossa receita não adicionamos o camarão seco para a farofa ficar mais simples e leve.

Ingredientes:

2 xícaras de farinha de mandioca
1 colher de sopa de óleo vegetal
2 colheres de sopa de azeite-de-dendê
Alho e sal
coentro picado (opcional)

Modo de preparo:
Aquecer o óleo e refogar a cebola com o alho e sal. Adicionar a farinha de mandioca aos poucos, mexendo sempre, até obter uma farofa seca. Adicionar o azeite de dendê misturar bem. Deixar no fogo por mais 1 ou 2 minutos. Se for preciso, juntar mais dendê.

English version: Palm Oil Farofa

Farofa is a dish of wildly varying flavors consumed in Brazil and other countries of South America. It can be found commercially produced and packaged in markets but is often prepared at home based on family recipes. The key ingredient of all Farofas is manioc flour. Most recipes will also contain varying amounts of jerked beef, sausage, egg, banana, salt and spices.

The Palm Oil Farofa is one of the sides dishes of Moqueca, but it is too a ritual dish of candomblé (vodu).

According Wikipedia in portuguese: Farofa or mi-ami-ami is the common name of various types of candomble rituais votives meals, made with a mixture based on manioc or cassava flour. This sacred ritual food is also a ritual meal and greatly appreciated by the majority people of saint from culture Nago-Vodum

Palm oil farofa, red farofa, yellow farofa, palm farofa or bambá farofa are commonly called by the people of saint in your presentation depending on ritual that is happening. It is usually called palm farofa the farofa served to fans and participants of candomblé, made with manioc flour, palm oil, dried salted shrimp, onion and salt, see always in ritual of olubaié.

This palm farofa, which is considered today as a typical dish of brazilian culinary originated of african slaves, uses manioc flour as main ingredient, whose origin is of brazilian indians.

In our recipe we don’t add dried and salted shrimp, to make a more light farofa.

Ingredients:

2 cups raw manioc flour (cassava flour)
1 tablespoon vegetal oil
2 tablespoon palm oil
Garlic and salt
Fresh coriander chopped (optional)

How to make:
In a skillet, heat the vegetal oil and braise onion with salt and garlic. Slowly pour in the manioc flour whisking constantly until the flour comes dry. Add palm oil, mix well and cook for 1 or 2 minutes more. If necessary add more palm oil.

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